Reklama
 
Blog | Jakub Kruliš

Dopis ministru Pecinovi

Dobrý den pane ministře,

reaguji na Vaše vystoupení v Událostech, komentářích na České televizi ze dne 17.2. 2010. Zmiňoval jste, že nevnímáte snahu na rozpuštění KSČM jako opodstatněnou ve srovnání s případem DS. Odkazujete se pouze na patrné fyzické nebo jiné násilí a zastrašující projevy, které oproti DS komunisté nepáchají. Snad tím nechcete říci, že když by se DS doposud projevovala nenásilně a vypadala by jako jakási spící dravá šelma, bylo by ohrožení menšího rázu, i když je evidentní, že by její myšlenky a vize, po kterých by se dříve či později ubírala, považovaly za neztotožnitelné s demokratickými hodnotami právního státu. Jaké vůbec vnímáte potřebné indicie k právně opodstatněnému návrhu na rozpuštění strany, aby jste pro podobný návrh vlády hlasoval? Já vidím v případě komunistické strany evidentní ohrožení demokracie a jistě nejsem sám.

Odkazovat se pouze na násilí a nějaké fyzické akce typu bouřlivých demonstrací apod., je jen část toho, jak je možné prokázat disfunkci s právním řádem demokratického státu. Uznávám a chápu i fakt, že je nutné vnímat budoucí riziko a nesoudit to, co se ve jménu oné strany hlásilo a páchalo v minulosti. Avšak prvotním bodem spouštějící úvahy o ohrožení demokracie je podle mého už význam jejího názvu a program oné strany.

V názvu strany už vidím evidentní střet – komunistická. Podle toho, jak je tento termín odborně vysvětlen a obecně chápán, je neoddiskutovatelná skutečnost ohrožení plurality názorů a tím spjaté opozice. Dále pak ohrožení osobního vlastnictví popřípadě živnosti, z toho plynoucí různé formy nátlaku při nepodvolení se atd. Kdyby se Dělnická strana přejmenovala na Nacistickou stranu, dojde ve společnosti k naprostému šoku z užitého termínu označení a urychlenému jednání úřadů a troufám si říct, i když nechápejte to jako zpochybňování či bagatelizaci rozhodování soudu – to si netroufám tvrdit ani na to myslet, že i k jasnému výroku správního soudu o rozpuštění strany. Proč tedy osobně nevidíte v komunismu stejnou nebezpečnost jako v nacismu? V tomto se odkazuji i na určitou podobnost mého názoru na tuto věc s dnes již zesnulým Prof. JUDr. Vojtěchem Ceplem Csc., který v pořadu ČT: „Ještě jsem tady“ mluvil o svém názoru právníka na tuto věc, kde také zmiňoval význam termínu „komunismus“ v následně nutném pochopení stanov a cílů strany.

Reklama

Není snad oním důvodem nadálého fungování komunistické strany často zmiňovaný dojem o jakémsi vychytralém předání si otěží místo toho, co popisujeme Sametovou revolucí? Nebo je to funkce komunistů v poslanecké sněmovně, kde má ČSSD, za níž možná hodláte kandidovat, v komunistech potenciálního partnera pro hlasování v levicových tématech? Děkuji Vám za odpověď a Vaše stanovisko k této věci.

 

 

S přáním všeho dobrého Jakub Kruliš.